شنبه 1 مهر 1396

کاشان سرزمین کهن

منطقه جغرافیایی کاشان

حوزه فرهنگی، جغرافیایی کاشان واقع در شمال اصفهان شامل شهرستان‌های کاشان، آران و بیدگل و نطنز است که به مرکزیت کاشان ازدیرباز حوزه مشترک تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی داشته‌اند و اکنون نیز که به لحاظ تقسیمات کشوری از هم جدا می‌باشند. روابط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آنان همچون گذشته مستحکم است.

این منطقه از جنوب و غرب به کوه‌های کرکس با حدود 3900 متر ارتفاع و از جانب شمال و شرق به دشت کویر و دریاچه نمک با حدود 750 متر ارتفاع از سطح دریا و کوه‌های یخاب و لطیف با حدود 2300 متر ارتفاع محدود است. آران و بیدگل با 912 متر پایین‌ترین و نطنز با 1372 متر ارتفاع از سطح دریا مرتفع‌ترین شهر منطقه هستند و ارتفاع کاشان از سطح دریا 945 متر است.
کاشان با فاصله 220 کیلومتر در جنوب تهران و با فاصله 210 کیلومتری در شمال اصفهان در مسیر شاهراه مرکزی جنوب ـ شمال ایران قرار دارد که این موقعیت با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگی شهر زمینه مناسبی برای توسعه آن از جهات فرهنگی، علمی و صنعتی فراهم آورده است. همچنان که امروز صدها کارخانه بزرگ در صنایع فولاد، ماشین‌سازی، نساجی، قالی‌بافی، کاشی‌سازی، صنایع فلزی و تولید عرقیات در کنار صنایع دستی و بویژه قالی‌بافی فعالیت صنعتی دارند.

کشاورزی نیز علی رغم کم آبی، کم و بیش رونق دارد و محصولات باغی عمدتاً در بخش کوهستانی و سبزیجات و صیفی‌جات و جو و گندم و پنبه و اخیراً پسته در دشت‌های شمالی به عمل می‌آید.

مراکز علمی، آموزشی و دانشگاهی همانند دانشگاه کاشان، دانشگاه علوم پزشکی و ده‌ها مرکز علمی آموزش عالی همراه با حوزه‌های علمیه دینی در کاشان فرهنگ و اقتصاد شهروندان را در دهه‌های اخیر تحت تأثیر خود قرار داده است.

گرچه کاشان به جهت صنعت فرش دستباف و تهیه عطر و گلاب شهرت جهانی دارد، اما با توجه به ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی و اقلیمی بویژه آثار تاریخی و تنوع اقلیمی در منطقه شمالی شامل آثار طبیعی و تاریخی شهرستان آران و بیدگل به ویژه دریاچه نمک، مرنجاب و بندریگ و طبیعت کاملاً متفاوت در منطقه کوهستانی در کنار جاذبه‌های تاریخی و آیینی و وجود آثار تاریخی در شهرهای منطقه بویژه شهر کاشان موقعیت مهمی برای صنعت گردشگری در منطقه فراهم آورده است.

لينک هاي مرتبط با اين بخش
 تاریخچه شهر کاشان